Add caption |
Add caption |
Kali ini cuba sediakan bahan-bahan yang di hendak digunakan seperti di bawah...
RESEPI SIAKAP MASAK TIGA RASA
Bahan-bahan :
- 1 ekor ikan siakap
- 1 ulas bawang putih - ketuk/ mayang
- 2 ulas bawang merah- mayang
- 1/2 inci halia di hiris halus panjang
- 1 keping nenas - di dadu kecil
- 1 batang serai - di potong serong
- 2 biji tomato saiz sedang (+-100g sebiji)
- 1 sb sos tomato
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sk nampla / sos ikan
- 50ml air
- 2 helai daun limau purut
- 3-5 biji cili padi thai di titik
- 1/4 biji bawang besar - dipotong kasar
- Capsicum hijau - optional
- Sedikit cauliflower /carrot - optional
- Garam, kunyit dan perasa
- Cara Memasak:
- Ikan dibersihkan dan di lumur garam dan kunyit.
- Goreng Ikan sesedap rasa. Kalau nak macam kat kedai siam tu goreng dengan api besar. Hasilnya isi ikan akan garing di luar lembut di dalam.
- Angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan.
- Panaskan sedikit minyak goreng ikan tadi.
- Tumis bawang putih dan bawang merah serta halia sehingga wangi.
- Masukkan sebiji tomato yang di potong dadu kecil.
- Kacau dan masukkan sos tomato, sos cili dan sos ikan/ nampla.
- Masukkan serai, cili padi, daun limau purut, cauliflower/carrot dan air.
- Bila carrot/ cauliflower dah hampir masak masukkan capsicum dan bawang besar.
- Perasakan masin, masam dan pedas (3 rasa) dan curahkan ke atas ikan tadi.
- Sedia untuk dihidangkan dan selamat menjamu selera....
No comments:
Post a Comment