Saturday, 7 June 2014

RESEPI MASAKAN - SIAKAP MASAK TIGA RASA

Add caption
Add caption


      Kali ini cuba sediakan bahan-bahan yang di hendak digunakan  seperti di bawah... 

      RESEPI SIAKAP MASAK TIGA RASA 

      Bahan-bahan :
  1. 1 ekor ikan siakap
  2. 1 ulas bawang putih - ketuk/ mayang
  3. 2 ulas bawang merah- mayang
  4. 1/2 inci halia di hiris halus panjang
  5. 1 keping nenas - di dadu kecil
  6. 1 batang serai - di potong serong
  7. 2 biji tomato saiz sedang (+-100g sebiji)
  8. 1 sb sos tomato
  9. 2 sudu besar sos cili
  10. 1 sk nampla / sos ikan
  11. 50ml air
  12. 2 helai daun limau purut
  13. 3-5 biji cili padi thai di titik
  14. 1/4 biji bawang besar - dipotong kasar
  15. Capsicum hijau - optional
  16. Sedikit cauliflower /carrot - optional
  17. Garam, kunyit dan perasa
  18. Cara Memasak:

  1. Ikan dibersihkan dan di lumur garam dan kunyit.
  2. Goreng Ikan sesedap rasa. Kalau nak macam kat kedai siam tu goreng dengan api besar. Hasilnya isi ikan akan garing di luar lembut di dalam.
  3. Angkat ikan dan letakkan di dalam pinggan.
  4. Panaskan sedikit minyak goreng ikan tadi.
  5. Tumis bawang putih dan bawang merah serta halia sehingga wangi.
  6. Masukkan sebiji tomato yang di potong dadu kecil.
  7. Kacau dan masukkan sos tomato, sos cili dan sos ikan/ nampla.
  8. Masukkan serai, cili padi, daun limau purut, cauliflower/carrot dan air.
  9. Bila carrot/ cauliflower dah hampir masak masukkan capsicum dan bawang besar.
  10. Perasakan masin, masam dan pedas (3 rasa) dan curahkan ke atas ikan tadi.
  11. Sedia untuk dihidangkan dan selamat menjamu selera....

No comments:

Post a Comment