Add caption |
Add caption |
Assalamualaikum semua..
Menu kita tengahari ni.. ikan keli masak lemak tempoyak....
Ikan keli masak tempoyak ni adalah cubaan kita untuk merasakan masakan panas2 dengan hidangan kampung...
Add caption |
Resepi masak lemak tempoyak ikan keli ni di ubah dari masakan awal patin...
Bahan-Bahan:
- 1 kg ikan keli potong 2.. cuci dengan asam dan garam kemudian cuci dengan air basuhan beras, supaya hilang bau hanyir
- 1 genggam cili api*
- 1 inci kunyit hidup*
- 3 ulas bawang merah*
- 5 batang serai dititik
- 3 sudu tempoyak
- 1 cawan santan pekat
- garam & aji
- gula
Cara:
- tumbuk bahan bertanda (*).. masukkan dalam periuk bersama serai yang dititik
- bancuh tempoyak dengan air secukupnya..
- masak sehingga air mendidih.. masukkan ikan..
- masukkan juga santan pekat, garam dan aji serta gula secukup rasa..
- bila ikan dah masak bolehle padam api.
- siap untuk dihidang.Selamat menjamu selera....
No comments:
Post a Comment