Sunday, 8 June 2014

Masakan Lemak Tempoyak Ikan Keli

Add caption
Add caption

Assalamualaikum semua..
Menu kita tengahari ni.. ikan keli masak lemak tempoyak....
Ikan keli masak tempoyak ni adalah cubaan kita untuk merasakan masakan panas2 dengan hidangan kampung...


Add caption


Resepi masak lemak tempoyak ikan keli ni di ubah dari masakan awal patin...

Bahan-Bahan:

  1. 1 kg ikan keli potong 2.. cuci dengan asam dan garam kemudian cuci dengan air basuhan beras, supaya hilang bau hanyir
  2. 1 genggam cili api*
  3. 1 inci kunyit hidup*
  4. 3 ulas bawang merah*
  5. 5 batang serai dititik
  6. 3 sudu tempoyak
  7. 1 cawan santan pekat
  8. garam & aji
  9. gula

Cara:

  • tumbuk bahan bertanda (*).. masukkan dalam periuk bersama serai yang dititik
  • bancuh tempoyak dengan air secukupnya..
  • masak sehingga air mendidih.. masukkan ikan..
  • masukkan juga santan pekat, garam dan aji serta gula secukup rasa..
  • bila ikan dah masak bolehle padam api.
  • siap untuk dihidang.Selamat menjamu selera....

No comments:

Post a Comment