Monday, 2 June 2014

MASAKAN ASAM PEDAS IKAN PARANG


BAHAN2

Ikan parang siap dibersihkan dan dipotong kecil
bawang merah ditumbuk
bawang putih ditumbuk
cili merah/cili kering ditumbuk halus2
serai dan kunyit hidup ditumbuk halus2
lengkuas ditumbuk halus2
buah keras ditumbuk halus2
asam jawa
daun kesom
bunga kantan
bendi
garam secukup rasa
minyak masak
air






CARA-CARA MEMASAK

Masuk kan minyak masak dalam kuali, panaskan, masukkan bahan2 yang ditumbuk dan tumis sampai bahan2 tadi naik bau wangi, dah pecah minyak, masukkan air dan sedikit air asam jawa, kacau sampai mendidih dan barule masukkan ikan, dan masak masukkan bendi serta bunga kantan dan daun kesom, masukkan garam secukup rasa, hidangkan, dah siap.Selamat menjamu selera.

No comments:

Post a Comment